puszka.pl - pysznie!

Żółta sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą, panierowanym tofu i curry

Pyszna wieloskładnikowa sałatka dla miłośników curry, idealna na przyjęcia, lub jako obiad :) Zainspirował mnie przepis koleżanki, która robiła te potrawę z kurczakiem, ja zastąpiłam go tofu, dodałam por i paprykę. Sałatka jest słodka w smaku, przez pora i curry odrobinę ostra - jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję, można zastąpić pora dowolnymi kiełkami lub selerem (będzie bardziej gorzkawa).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

torebka ryżu
puszka ananasa
puszka kukurydzy
1 żółta papryka
1 por (biała część)

kostka tofu (ja wolę wędzone, prostsze w smażeniu)
łyżka oliwy z oliwek do smażenia
dowolne przyprawy do obtoczenia tofu - jako panierki używam:
- siemienia lnianego
- z solą
- pieprzem
- curry
- słodką papryką

sos:
majonez zwykły lub roślinny/jogurt/śmietana (jak kto lubi, ja zazwyczaj biorę mały słoiczek jogurtu naturalnego)
curry (do smaku, ja uwielbiam curry, więc zawsze wsypuję kilka łyżek)
sól
pieprz
ew. trochę chilli lub słodkiej papryki
ew. zalewa od ananasów

Przygotowanie:

Ryż ugotować, wsypać do miski i zostawić do wystygnięcia.

Tofu pokroić w kosteczki, opanierować - jako panierki używam: siemienia lnianego zmieszanego z solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek na głębokiej patelni. Dodać ananasa i sos: jogurt, przyprawy, ew. zalewę. Poczekać aż zawrze.

Przelać do miski z ryżem - sałatka może się wydawać z początku odrobinę wodnista, ale pozostałe składniki wchłoną sos. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowanego pora. Poczekać aż ostygnie, doprawić pieprzem, solą lub curry (jeśli było za mało), wstawić przed podaniem do lodówki na godzinę lub dłużej.
Nadesłał(a) hobbit, dnia: 2011-01-24 22:15:15.32
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: