Surowe witariańskie RAW muesli/ granola
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
2 szklanki nieprażonej kaszy gryczanej
1 szklanka RAW, nieprażonych migdałów [*]
1/2 szklanki nieprażonych ziaren słonecznika
woda źródlana
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta cynamonu
starta laseczka wanilii
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 średnie jabłko
1/4 szklanki RAW syropu z agawy
do tego np. krem kokosowy:
1/4 szklanka RAW orzechów nerkowca, namoczonych w źródlanej wodzie przez minimum 2 godziny
2 łyżeczki RAW wiórków kokosowych
2 daktyle Medjool, odpestkowane
starta laseczka wanilii
szczypta przyprawy piernikowej
1 szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Idealnie będzie jeśli wykiełkujesz kaszę gryczaną. Jest to dość czasochłonne, ale doda ekstra energii życiowej ziarenkom. Aby ziarna mogły zakiełkować, muszą być oczywiście surowe i nieprażone.
Migdały i ziarna słonecznika wsyp do dwóch osobnych słoików, zalewając je wodą źródlaną. Przykryj je nakrętką i odstaw z dala od promieni słonecznych na 8 godzin. Jeśli nie kiełkowałeś ziaren gryki, to również przesyp je do słoika, zalej wodą i odstaw zamknięty słoik na 8 godzin.
Odcedź wodę z namoczonych ziaren kaszy gryczanej przez torbę nylonową. Następnie powtórz ten sam zabieg z ziarnami słonecznika i migdałami. Przełóż odsączone migdały i ziarna słonecznika do robota kuchennego i dodaj przyprawę piernikową, cynamon, wanilię i sól himalajską. Zmieszaj razem szybko aż się połączą w duże grudki. Przełóż otrzymane grudki do miski i dodaj odsączone ziarna kaszy gryczanej.
Jabłko obierz i potnij w małe kawałki. Włóż do robota kuchennego i zmiksuj na mus jabłkowy. Dodaj do miski z muesli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj syropu z agawy, wymieszaj dokładnie.
RAW muesli można zjeść świeże tak jak jest dolewając mleko migdałowe. Smakuje wyśmienicie.
Krem kokosowy:
Składniki potrzebne do zrobienia kremu kokosowego przełóż do robota kuchennego i zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Polej RAW muesli.
Wskazówki i uwagi:
[*] UWAGA: wszystkie migdały pochodzące z Kalifornii podlegają pasteryzacji! Warto zatem kupować migdały hiszpańskie.
Aby muesli utrzymało dłużej świeżość wystarczy je wysuszyć w niskiej temperaturze. Wyłóż szufladkę dehydratora papierem pergaminowym. Nastaw dehydrator na 42°C, wysyp muesli i susz aż będzie suche i chrupiące.
Twoje zapiski: