ciasto: 1 1/2 szklanki RAW orzechów włoskich lub gotowej RAW mąki z orzecha włoskiego
1/3 szklanki RAW rodzynek
1/4 łyżki cynamonu
wypełnienie: 2 szklanki RAW orzechów nerkowca
1/2 szklanki RAW wiórków kokosowych
ok. 1/2 szklanki wody kokosowej [*] lub zwykłej
1/2 szklanki miękkich, odpestkowanych daktyli
1/2 szklanki RAW syropu z agawy
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego
polewa dyniowa: 3/4 szklanki pokrojonej w drobne kawałki dyni
1/4 szklanki obranej i drobno pokrojonej marchewki
6 łyżek stołowych źródlanej wody
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki namoczonych daktyli
1 łyżka RAW syropu z agawy
Przygotowanie:
Ciasto:
Zmieszaj składniki w robocie kuchennym aż skleją się w jedną masę. Wyłóż masę równomiernie na dnie okrągłej foremki do ciasta lub patelni.
Wypełnienie:
Orzechy nerkowca namocz na 2 godziny, a następnie odsącz z wody. Wiórki kokosowe namocz w około 1/2 szklanki wody i zmiksuj w robocie kuchennym (wody tyle, aby wiórki zmiksowały się na gładką konsystencję).
Zmiksuj daktyle, syrop z agawy i sok z cytryny w robocie kuchennym na gładką konsystencję. Dodaj orzechy nerkowca i uzyskaną masę z wiórków kokosowych z wodą kokosową i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj z resztą masy w robocie. Wylej na pierwszą warstwę w foremce.
Polewa dyniowa:
Dynię i marchew zmiksuj w robocie kuchennym razem z wodą i sokiem z cytryny. Dodaj daktyle i syrop z agawy, zmiksuj na gładką konsystencję. Polewę rozmieść równomiernie na wypełnieniu.
Przełóż ciasto do lodówki, aby zesztywniało. Przechowuj w lodówce.
Wskazówki i uwagi:
[*] Woda kokosowa doda głębszy kokosowy smak, ale oczywiście może być zwykła woda. Tak naprawdę powinno się wykorzystać do tego sernika miąższ z młodego tajskiego kokosa, niestety jest problem z dostępem do zielonych kokosów, stąd alternatywa - wiórki kokosowe.