30 dag ryżu
1 puszka kukurydzy
2-3 cm świeżego korzenia imbiru
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 litr wody
2 kostki bulionu warzywnego
3 łyżki usiekanej natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir. Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu. Wyjąć. Na tłuszcz wsypać ryż. Przesmażyć mieszając (ok. 3 minut). Zalać wodą. Dodać kostki bulionowe. Gotować na średnim ogniu.
Kiedy ryż wchłonie połowę wody, dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać. Nadal gotować, aż ryż wchłonie wodę. Przykryć. Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut. Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki.