puszka.pl - pysznie!

Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi

Sekret całości i cudownego smaku tkwi w kompozycji przypraw, która dla mnie osobiście jest oszałamiająca.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 cukinia
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka ciecierzycy
6 kotletów sojowych (tekstura) pokrojonych

1 łyżeczka oliwy do smażenia
1 średnia cebula
1 cm kawałek imbiru
1/2 świeżej ostrej papryczki (ilość dostosować do własnych upodobań)
1-3 ząbki czosnku (ilość wg uznania)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Warzywa pokroić - cukinię w ćwiartki średniej wielkości. Imbir i czosnek obrać ze skórki i posiekać.

Rozgrzać w garnku o grubym dnie oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć 5 minut. Dodać imbir i papryczkę - smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kumin, kolendrę, kurkumę. Smażyć razem około minuty.

Wrzucić cukinię i pokrojoną paprykę - smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory w zalewie, wszystko dobrze wymieszać, dodać cynamon.

Wrzucić kotlety sojowe (suche lub namoczone) i cieciorkę. Dusić wszystko około 30 min.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: Jan 3, 2011
Źródło/autor przepisu: http://wiecejyofu.blox.pl

Twoje zapiski: