kotlety: paczka kotletów sojowych
sos sojowy
inne przyprawy do namoczenia kotletów, np.liść laurowy, ziele angielskie, czosnek itp.
mąka do panierki (lub jajka i bułka tarta)
ew. przyprawy do panierki, np. papryka ostra, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie
olej do smażenia
warzywa: 4 duże cebule
słoik papryki konserwowej
słoik ogórków korniszonów
Kotlety sojowe gotujemy ze swoimi ulubionymi dodatkami (czas podany na opakowaniu). Smażymy obtoczone w mące rozmieszanej z niewielką ilością wody i przyprawami lub ewentualnie w jajku z przyprawami oraz bułce tartej.
Cebulę kroimy w krążki, paprykę w paski, ogórki (w zależności od wielkości) na cztery lub sześć części wzdłuż.
Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Jej smak można modyfikować według własnego gustu.
Kotlety i warzywa wrzucić razem do ładnego, głębokiego naczynka (ja używam żaroodpornego), zalać gorącą zalewą i odstawić na jeden dzień, żeby się przegryzło. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Bardzo ważny jest dobry koncentrat i ketchup (ja używam pikantnego), bo mogą zepsuć cały smak.
Nadesłał(a) ewa0212,
dnia: 2011-01-12 16:43:22.242
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.