Zupa-krem ziemniaczana z zieleniną (zielonymi warzywami)
		
			Kuchnia francuska.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: lakto-wege
		
	
		
			Składniki:
			
				 dla  4 osób
 dla  4 osób
			
			
	
			duży pęk zieleniny:
- szpinak
- estragon
- pietruszka
- sałata
- szczaw
2,5 łyżki masła
6 ziemniaków
pół szklanki śmietanki
do posypania: kilka gałązek świeżej trybuli ogrodowej (w ostateczności można poprzestać na mieszance pół na pół natki pietruszki i koperku)
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Zieleninę umyć, posiekać, włożyć na roztopione w rondlu masło i zalać 2,5 litra wody. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować bez przykrycia przez godzinę.
Po tym czasie przetrzeć zupę przez sito (lub zmiksować) i ponownie wstawić na ogień. Podgrzewać przez 15 minut. Przed podaniem polać śmietanką (można zwiększyć jej ilość) i posypać trybulą.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: