puszka.pl - pysznie!

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g masła/margaryny (my używamy Alsan)
6 łyżek cukru
ok. 200-250 g (ponad pół dżemówki) słodu (my mieliśmy jęczmienny - ciemny, bardzo aromatyczny i mało słodki)
4 łyżeczki przyprawy do pierników (kupnej lub własnej)
1/2 kg mąki
1/2 szkl. mleka roślinnego
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Na małym gazie roztopić masło z cukrem i słodem, mieszać żeby się nie przypaliło. Kiedy cukier się rozpuści, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Całość schłodzić na tyle, żeby nie było gorące, ale nadal płynne.

Do mąki dodać resztę składników, wymieszać aż do otrzymania jednolitego koloru. Odstawić do lodówki na ok. 1/2 h żeby stężało i nie było lepkie (może być więcej, nawet do następnego dnia jeśli chcemy robić pierniczki na raty).

Piekarnik nagrzać do do 180°C. Ciasto wałkować cienko podsypując mąką, wykrawać pierniczki i piec 7 minut.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Jan 3, 2011
Źródło/autor przepisu: inspiracja z netu

Twoje zapiski: