puszka.pl - pysznie!

Łazanki z czerwoną kapustą na mleku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 opakowanie makaronu łazanki
mała główka czerwonej kapusty
2 cebule
olej do smażenia
mleko (zwykle lub roślinne)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka i poddusić. Kapustę czerwoną pokroić na drobne kawałki jak do łazanek i wrzucić do rondla z cebulą. Dusić pod przykryciem podlewając co jakiś czas mlekiem. Dusić tak długo aż kapusta będzie miękka.

W tym czasie można zagotować makaron. Gdy kapusta będzie już miękka można ją zmieszać z makaronem łazanki i odpowiednio doprawić solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Makaron zabarwi się na różowo bądź fioletowo po dodaniu kapusty :) Kapusta czerwona duszona na mleku ma specyficzny delikatny smak ): z białą próbowałam, ale nie smakowało tak jak z czerwoną :)
Łazanki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno - ja jestem takim łasuchem, że wyjadam je na zimno, bo szkoda mi czasu na ich podgrzewanie :P
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: 2011-01-07 16:09:50.321
Źródło/autor przepisu: aga

Twoje zapiski: