ciasto: 200 g mąki (może być tortowa lub krupczatka)
1 żółtko
1 łyżeczka masła
trochę wody (na oko)
farsz: soczewica (kolor wedle uznania, ja biorę zieloną) do 0,5 kg
4 cebule
pieprz
sól
majeranek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Zemleć w maszynce razem z pokrojoną na duże kostki surową cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać trochę majeranku, choć nie jest to konieczne ;) Zależy jak kto lubi :)
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać, zrobić wulkanik i dodać do niego samo żółtko i łyżeczkę masła. Nożem zagnieść z mąką i dodawać w małych ilościach wodę tak by uzyskać dość zwarte ciasto. Musi być miękkie i niezbyt lepkie.
Ciasto rozwałkować i wykrajać formy na pierożki. Napełniać farszem i gotować :) Smacznego :D
Wskazówki i uwagi:
Jeśli farsz jest zbyt "mokry", można dodać trochę bułki tartej dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji :)
Temperatura wody nie powinna być za wysoka - może być letnia lub zimna :)
Nadesłał(a) czarnamiotla,
dnia: 2010-12-28 19:39:49.362
Źródło/autor przepisu: aga