puszka.pl - pysznie!

Wegańska "rybka" smażona

Alternatywa dla świątecznego "karpia".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

200 g mąki fasolowej
50 g mąki pszennej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
około 1 szklanki wody
2 łyżki oleju słonecznikowego + olej do smażenia
łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
ew. płaty wodorostów

Przygotowanie:

1. Mieszamy mąkę fasolową z przecierem pomidorowym
2. Dodajemy kminek, pieprz i sól.
3. Dodajemy mąkę pszenną, wodę i olej.
4. Mieszamy do uzyskania konsystencji niezbyt płynnego ciasta.
5. Dzielimy na porcje (1 łyżka - 1 porcja).
6. Smażymy na gorącym oleju do momentu lekkiego zbrązowienia.

SMACZNEGO!

Wskazówki i uwagi:

Można dodatkowo dodać płaty z wodorostów (alg) jako skórkę "ryby". W tym wypadku przed smażeniem "przyklejamy" do jednej strony porcji.
Nadesłał(a) xgabrielllex, dnia: 2010-12-28 19:34:01.963
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: