Wegańska "rybka" smażona
Alternatywa dla świątecznego "karpia".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
200 g mąki fasolowej
50 g mąki pszennej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
około 1 szklanki wody
2 łyżki oleju słonecznikowego + olej do smażenia
łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
ew. płaty wodorostów
Przygotowanie:
1. Mieszamy mąkę fasolową z przecierem pomidorowym
2. Dodajemy kminek, pieprz i sól.
3. Dodajemy mąkę pszenną, wodę i olej.
4. Mieszamy do uzyskania konsystencji niezbyt płynnego ciasta.
5. Dzielimy na porcje (1 łyżka - 1 porcja).
6. Smażymy na gorącym oleju do momentu lekkiego zbrązowienia.
SMACZNEGO!
Wskazówki i uwagi:
Można dodatkowo dodać płaty z wodorostów (alg) jako skórkę "ryby". W tym wypadku przed smażeniem "przyklejamy" do jednej strony porcji.
Twoje zapiski: