puszka.pl - pysznie!

Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

żurek (najlepiej płynny, z butelki lub własny)
5 dużych ziemniaków
kostka warzywna
kiełbaski (parówki) sojowe
1 marchew
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
6 jaj na twardo
śmietana (niekoniecznie)
majeranek

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę i wrzucić do wody razem z kostką warzywną. Gotować do miękkości.

Dodać startą na dużych oczkach marchew. Podgotować ok. 15 minut i wlać płynny żurek. W trakcie gotowania zupa lekko zgęstnieje. Dodać wówczas zmiażdżone ząbki czosnku i pokrojone w ok. 1 cm kawałeczki parówki sojowe. Na koniec dodać ugotowane na twardo jaja i przyprawić solą i pieprzem. Można zabielić zupę śmietaną. A na sam koniec dodać sporą ilość majeranku :)

Wskazówki i uwagi:

zupę można zabielić aczkolwiek niekoniecznie. jeśli już ktoś się na to zdecyduje polecam śmietankę 30% wówczas unikniemy "zważenia" śmietany :)
jaja można dodać od razu do zupy lub wkrajać ćwiartki do talerzyka...wedle uznania :)
majeranku i czosnku nie powinniśmy żałować, zupa nabiera specyficznego smaku
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: 2011-01-16 14:28:35.695
Źródło/autor przepisu: Aga

Twoje zapiski: