puszka.pl - pysznie!

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Zupa prosta i świetnie smakuje. Każdemu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

250 g zielonej soczewicy
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki oliwy lub oleju
2,5 litra wody

4 pomidory bez skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
listek laurowy
kostka warzywna
sól
pieprz
oregano
zioła prowansalskie
1 łyżka czerwonego octu winnego

Przygotowanie:

Pomidory obrać ze skórki. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Utrzeć czosnek.

W garnku rozgrzać oliwę, chwilę przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać opłukaną soczewicę, marchew i listek laurowy. Zalać zimną wodą i gotować 40 minut, aż zmięknie.

Do zupy dodać posiekane pomidory, koncentrat i resztę przypraw. Gotować dalsze 15 minut. Doprawić octem.

Wskazówki i uwagi:

Może być trochę za dużo wody, więc ja gotuję bez przykrycia.
Nadesłał(a) ~Sophie Lourence, dnia: Dec 21, 2010
Źródło/autor przepisu: http://zwegowani.pl/zupa-z-zielonej-soczewicy-z-pomidorami/

Twoje zapiski: