Ten smak i aromat... nawet zwykła sałata smakuje z tym sosem przepysznie! Pasuje do surówek i sałatek (zwł. tych na bazie makaronu lub ziemniaków) jako zamiennik zwykłego winegretu, ale też jako sos do sajgonek lub innych smażonych rzeczy. Mimo że z sosem chili, to sos jest całkowicie łagodny.
6-7 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki octu ryżowego (jest delikatniejszy niż zwykły, ale z winnym, zwł. balsamicznym, też warto spróbować)
2 łyżki słodkiego sosu chili [*]
1-2 ząbki czosnku (w zal. od wielkości)
szczypta soli
ew. kilka kropli oleju imbirowego lub soku wyciśniętego ze startego imbiru - ekstra dodatek!
Przygotowanie:
Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
[*] To chyba ma znaczenie - dotychczas używaliśmy sosu TaoTao. W składzie na pierwszym miejscu jest cukier (40%), a chili dopiero na drugim (18%). W niektórych sosach (np. Thai) jest na odwrót i wtedy lepiej dodać na początek nieco mniejszą jego ilość.
Nadesłał(a) chojnac,
dnia: 2010-12-21 17:18:21.753
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.