2 szklanki mąki pszennej (może być mieszana - po szklance razowej i białej)
1/2 szklanki mleka
sok z 1 pomarańczy
1/2 szklanki oleju roślinnego (musi być neutralny w smaku)
1 duże jajko
2 łyżki proszku do pieczenia/sody
1 płaska łyżeczka soli
2 opakowania cukru waniliowego
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy. Ciasto powinno być delikatnie słodkie i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową i drobno pokruszoną czekoladę.
Ciasto wlewamy do wyłożonych papierem foremek (na ok. 3/4 wysokości foremki) i pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C - powinny lekko się zrumienić i pięknie wyrosnąć. SMACZNEGO :)
Wskazówki i uwagi:
Przyjaciółka po wystygnięciu polewa je jeszcze roztopioną białą czekoladą, ale ja uważam, że są wystarczająco słodkie i pyszne bez tego.
Nadesłał(a) ~Asica,
dnia: 2010-12-21 22:29:28.874
Źródło/autor przepisu: od przyjaciółki