masa: ok. 250 g tofu
ok. 1/2 szklanki kaszy manny
ok. 1 szklanki mleka sojowego (może być woda)
1/2 szklanki cukru lub innego słodu
1/2 cytryny
1 szklanka jagód (ja kupiłam jagody w soku, w słoiku)
ok. 1 szklanki soku jagodowego
5 łyżeczek agar agar
cukier waniliowy
spód: herbatniki wegańskie
albo kruche ciasto (mąka, olej, cukier - ja robię na oko, ale przepis na pewno można znaleźć na tej stronie)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy z mlekiem tak żeby była bardzo gęsta. Studzimy i dodajemy do zmielonego tofu. Następnie dajemy cukier, sok z cytryny i jagody (kilka jagód zostawiamy na wierzch). Sok jagodowy gotujemy z agarem ponad 10 min., kilka łyżek dodajemy do masy.
Dno blachy wykładamy herbatnikami lub pieczemy cieniutkie kruche ciasto. Na to wykładamy masę, na masę wylewamy sok z agarem i kilkoma jagódkami. Studzimy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki i cieszymy się kolorem i smakiem. Smacznego.
Nadesłał(a) bronia,
dnia: 2010-12-15 21:28:28.426
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.