puszka.pl - pysznie!

Sernik jagodowy z tofu na zimno, z jagodową galaretką

Szybki serniczek bez pieczenia.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

masa:
ok. 250 g tofu
ok. 1/2 szklanki kaszy manny
ok. 1 szklanki mleka sojowego (może być woda)
1/2 szklanki cukru lub innego słodu
1/2 cytryny
1 szklanka jagód (ja kupiłam jagody w soku, w słoiku)
ok. 1 szklanki soku jagodowego
5 łyżeczek agar agar
cukier waniliowy

spód:
herbatniki wegańskie
albo kruche ciasto (mąka, olej, cukier - ja robię na oko, ale przepis na pewno można znaleźć na tej stronie)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy z mlekiem tak żeby była bardzo gęsta. Studzimy i dodajemy do zmielonego tofu. Następnie dajemy cukier, sok z cytryny i jagody (kilka jagód zostawiamy na wierzch). Sok jagodowy gotujemy z agarem ponad 10 min., kilka łyżek dodajemy do masy.

Dno blachy wykładamy herbatnikami lub pieczemy cieniutkie kruche ciasto. Na to wykładamy masę, na masę wylewamy sok z agarem i kilkoma jagódkami. Studzimy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki i cieszymy się kolorem i smakiem. Smacznego.
Nadesłał(a) bronia, dnia: 2010-12-15 21:28:28.426
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: