Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki mąki razowej lub graham
1/3 szklanki cukru
20 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody
2 duże łyżki miodu lub słodu
1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju
1 przyprawa do pierników
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Dodać miód lub słód, masło lub olej, do tego przyprawę do pierników i zagnieść miękkie, dające się rozwałkować ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać foremkami ciasteczka na posypanej mąką stolnicy. Ułożyć na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
Wskazówki i uwagi:
Pierniczki warto robić wcześniej, nawet na przełomie listopada i grudnia - im dłużej poleżą, tym bardziej kruche będą na święta. Pewnie o tym wiecie.
Twoje zapiski: