puszka.pl - pysznie!

Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mąki razowej lub graham
1/3 szklanki cukru
20 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody
2 duże łyżki miodu lub słodu
1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju
1 przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Zalać ciepłym mlekiem lub wodą. Dodać miód lub słód, masło lub olej, do tego przyprawę do pierników i zagnieść miękkie, dające się rozwałkować ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać foremkami ciasteczka na posypanej mąką stolnicy. Ułożyć na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C.

Wskazówki i uwagi:

Pierniczki warto robić wcześniej, nawet na przełomie listopada i grudnia - im dłużej poleżą, tym bardziej kruche będą na święta. Pewnie o tym wiecie.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2010-12-12 18:56:38.375
Źródło/autor przepisu: Puszczyk, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=706

Twoje zapiski: