Pierniczki wegańskie
Alciamama: "Pyszne, normalne pierniczki."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki (białej, razowej lub mieszanej)
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru (ja dałam ciemny)
1/2 szklanki miodu lub słodu
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszać olej, cukier, miód i wodę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami, zagnieść ciasto. Schłodzić (moje leżało w lodówce 3 godziny).
Wałkować na 0,5 cm i foremką wycinać pierniczki. Piec 10-15 minut w 170°C.
Wskazówki i uwagi:
Zimne polać
lukrem z cukru pudru utartego z ciepłą wodą lub sokiem z cytryny. Moje były bez lukru - taki wariant zostawię na święta. Pychotka, mogą być też na choinkę. Polecam.
Twoje zapiski: