Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym)
Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi. Tym kremem można przełożyć dowolny biszkopt, najlepiej kakaowy - np. ten z przepisu na tort bezjajomlek (zamiast karobu może byc oczywiście kakao).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki mleka sojowego
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
trochę esencji rumowej lub innej
250 g margaryny
Przygotowanie:
Gotujesz mleko. Powoli i mieszając wlewasz do niego roztwór z mąki. Do gorącego budyniu (mleko + mąka = budyń) wlewasz po prostu stopioną margarynę, cukier i aromat.
Aha, i ja chyba dałem 4 łyżki mąki ziemniaczanej, a wcale nie dawałem pszennej, ale pewnie obie wersje są poprawne.
Wskazówki i uwagi:
Robienie kremu zajmuje 15 minut, zmywanie niestety tyle samo - ALE WARTO!
Twoje zapiski: