puszka.pl - pysznie!

Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym)

Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi. Tym kremem można przełożyć dowolny biszkopt, najlepiej kakaowy - np. ten z przepisu na tort bezjajomlek (zamiast karobu może byc oczywiście kakao).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mleka sojowego
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
trochę esencji rumowej lub innej
250 g margaryny

Przygotowanie:

Gotujesz mleko. Powoli i mieszając wlewasz do niego roztwór z mąki. Do gorącego budyniu (mleko + mąka = budyń) wlewasz po prostu stopioną margarynę, cukier i aromat.

Aha, i ja chyba dałem 4 łyżki mąki ziemniaczanej, a wcale nie dawałem pszennej, ale pewnie obie wersje są poprawne.

Wskazówki i uwagi:

Robienie kremu zajmuje 15 minut, zmywanie niestety tyle samo - ALE WARTO!
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2010-12-19 21:59:14.949
Źródło/autor przepisu: http://www.wegewioska.pl/index.php/grupy/viewdiscussion/83-Tort+bezjajomlekowiec?groupid=28

Twoje zapiski: