puszka.pl - pysznie!

Zupa flamandzka (ziemniaczana z rzepą, kalarepką lub czarną rzodkwią)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 ziemniaki
2 rzepy i 2 cienkie plastry rzepy, przekrojone na połowy (zamiennie można wiosną zastosować kalarepę, a zimą - czarną rzodkiew)
kilka liści sałaty
cebula
2,5 łyżki masła lub oleju
sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać 2 litrami osolonej wrzącej wody. Dodać pokrojone w kostkę rzepy oraz posiekane liście sałaty. Cebulę obrać, posiekać i zezłocić na maśle lub oleju. Dodać do zupy wraz z połówkami plastrów rzepy. Gotować bez przykrycia, na średnim ogniu przez 1,5 godziny.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 14, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: