Podwójnie czekoladowe muffinki
Ciasto z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na ok. 20 sztuk
3 szklanki mąki żytniej (lub dowolnej innej)
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szklanka neutralnego mleka roślinnego (np. sojowego)
1 łyżka octu (balsamiczny)
2 łyżki golden syropu (lub jakiegoś innego „cukru w płynie”, np. syropu kukurydzianego lub z buraka)
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 łyżka aromatu waniliowego
1/2 łyżki aromatu migdałowego
1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
Wymieszać mleko z octem i odstawić na chwilkę. Jak już mleko chwilę posiedzi z octem, dodać do tejże mikstury resztę mokrych składników. Później suche składniki wymieszać w drugiej misce, po czym połączyć z mokrymi. Dodać do gotowej masy rozdrobnioną czekoladę.
Wypełnić foremki po brzegi (ciasto jest gęste). Piec w 200°C ok. 15 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już są gotowe – powinien być suchy.
Twoje zapiski: