puszka.pl - pysznie!

Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe

Ciasto z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 i 2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1 mleko kokosowe (400 ml)
1/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki startej skórki cytryny (z tych cytryn, z których uzyskaliśmy sok :)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

W jednym pojemniku mieszamy ze sobą cukier, olej, mleko kokosowe, mleko sojowe, sok z cytryny, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy – to wszystko dokładnie mieszamy. Dopiero do tej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i na końcu wiórki. Pieczemy.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: Dec 12, 2010
Źródło/autor przepisu: http://wegestrefa.wordpress.com/2010/12/04/ciasto-w-miasto-relacja-i-przepisy/

Twoje zapiski: