Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wsypać je do miski, dorzucić rodzynki i orzechy (chyba, że ktoś ma fantazję na inne bakalie – dynię itp.). Zasypać cukrem, wstawić na godzinę do lodówki.
Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. Połowę mąki wymieszać z jabłkami, resztę z odlanym sokiem. Następnie wymieszać obie części.
Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką (ewentualnie do wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Piec ok. 40 min. Ciasto powinno mieć kolor brązowy.
Wskazówki i uwagi:
Po upieczeniu warto udekorować wierzch polewą czekoladową. Najprostszą można zrobić w następujący sposób: niecałe 50g wegańskiej margaryny, szklankę cukru pudru i dwie czubate łyżki kakao stopić razem w garnku, potrzymać chwilę na małym ogniu i wylać na ciasto.