puszka.pl - pysznie!

Bakaliowiec zwany też przez niektórych ciastem amerykańskim

Przepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 dużych jabłek
rodzynki – ok.0,5 szklanki
orzechy włoskie – niecała szklanka
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wsypać je do miski, dorzucić rodzynki i orzechy (chyba, że ktoś ma fantazję na inne bakalie – dynię itp.). Zasypać cukrem, wstawić na godzinę do lodówki.

Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wyjąć jabłka z lodówki, odlać sok. Połowę mąki wymieszać z jabłkami, resztę z odlanym sokiem. Następnie wymieszać obie części.

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką (ewentualnie do wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Piec ok. 40 min. Ciasto powinno mieć kolor brązowy.

Wskazówki i uwagi:

Po upieczeniu warto udekorować wierzch polewą czekoladową. Najprostszą można zrobić w następujący sposób: niecałe 50g wegańskiej margaryny, szklankę cukru pudru i dwie czubate łyżki kakao stopić razem w garnku, potrzymać chwilę na małym ogniu i wylać na ciasto.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2010-12-09 21:11:08.104
Źródło/autor przepisu: http://wegestrefa.wordpress.com/2010/12/04/ciasto-w-miasto-relacja-i-przepisy/

Twoje zapiski: