Okarnik (tudzież okarowiec) jabłkowo-gruszkowy z migdałami
Przepis z pierwszej i drugiej edycji Ciasto w miasto w Warszawie - przebojowe ciasto Jakuba! Pozwala na zagospodarowanie okary - pulpy sojowej pozostałej z produkcji mleka sojowego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki okary
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru trzcinowego
2 i 1/3 szklanki mąki (ta 1/3 to może być dla urozmaicenia razowa)
przyprawa piernikowa
1,5 płaskiej łyżeczki sody (ja użyłem proszku do pieczenia)
ok. 3-4 krople aromatu migdałowego
ok. 2 szklanek średnio twardych jabłek i twardszych gruszek pokrojonych w niezbyt drobne kawałki
olej do smażenia owoców
niewielka ilość cukru
płatki migdałowe
ew.
lukier
Przygotowanie:
Łączymy w jednej misce okarę, olej, cukier. W drugiej mąkę, przyprawę piernikową i sodę. Następnie zawartości obu misek łączymy i dodajemy aromat migdałowy.
Podsmażamy lekko pokrojone niezbyt drobno owoce na oleju z niewielką ilością cukru, tak aby nie były zesmażone na paćkę, a jedynie lekko obsmażone ze wszystkich stron. Je również dodajemy bezpośrednio do ciasta.
Wrzucamy na blachę i pieczemy ok. 35 minut w 180°C. Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałów i pieczemy jeszcze około 5 minut.
Wskazówki i uwagi:
Gdy ciasto będzie upieczone, możemy je jeszcze polukrować, aby płatki migdałów się dobrze trzymały:
1/3 szklanki cukru zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny, kilka kropel soku (aby nie było zbyt słodkie). Małą łyżeczką polewamy lukrem wierzch ciasta - nie całość, jedynie rysując drobne paseczki.
Ot i to tyle, smacznego :)
Twoje zapiski: