puszka.pl - pysznie!

Okarnik (tudzież okarowiec) jabłkowo-gruszkowy z migdałami

Przepis z pierwszej i drugiej edycji Ciasto w miasto w Warszawie - przebojowe ciasto Jakuba! Pozwala na zagospodarowanie okary - pulpy sojowej pozostałej z produkcji mleka sojowego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki okary
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru trzcinowego
2 i 1/3 szklanki mąki (ta 1/3 to może być dla urozmaicenia razowa)
przyprawa piernikowa
1,5 płaskiej łyżeczki sody (ja użyłem proszku do pieczenia)
ok. 3-4 krople aromatu migdałowego

ok. 2 szklanek średnio twardych jabłek i twardszych gruszek pokrojonych w niezbyt drobne kawałki
olej do smażenia owoców
niewielka ilość cukru

płatki migdałowe
ew. lukier

Przygotowanie:

Łączymy w jednej misce okarę, olej, cukier. W drugiej mąkę, przyprawę piernikową i sodę. Następnie zawartości obu misek łączymy i dodajemy aromat migdałowy.

Podsmażamy lekko pokrojone niezbyt drobno owoce na oleju z niewielką ilością cukru, tak aby nie były zesmażone na paćkę, a jedynie lekko obsmażone ze wszystkich stron. Je również dodajemy bezpośrednio do ciasta.

Wrzucamy na blachę i pieczemy ok. 35 minut w 180°C. Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałów i pieczemy jeszcze około 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Gdy ciasto będzie upieczone, możemy je jeszcze polukrować, aby płatki migdałów się dobrze trzymały:

1/3 szklanki cukru zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny, kilka kropel soku (aby nie było zbyt słodkie). Małą łyżeczką polewamy lukrem wierzch ciasta - nie całość, jedynie rysując drobne paseczki.

Ot i to tyle, smacznego :)
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: 2011-02-24 17:25:40.513
Źródło/autor przepisu: http://www.facebook.com/notes/ciasto-w-miasto/okarnik-tudziez-okarowiec-jablkowo-gruszkowy-z-migdalami/173053649383440

Twoje zapiski: