puszka.pl - pysznie!

Słodkie kulki a'la rafaello (z migdałami)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru
250 g margaryny lub 200 g oleju kokosowego
1/2 szkl. startych migdałów
300 g wiórków kokosowych + 2 garście do obtoczenia
10 zmielonych wafelków tortowych (miałam te małe z Biedronki, możesz użyć też wegańskich ciasteczek)
ok. 40 migdałów bez skórki [*]

Przygotowanie:

Rozpuścić margarynę w rondelku. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz migdałów. Połączyć suche z rozpuszczoną margaryną i wstawić do lodówki na godzinę.

Kiedy masa stężeje - lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdał. Obtaczać w wiórkach i znów wstawić do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

[*] Migdały zalej na kilka minut wrzącą wodą, a skórka odejdzie bez problemów.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto, dnia: Dec 7, 2010
Źródło/autor przepisu: http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2009/12/post-poswiateczny.html - na bazie kombinacji różnych znalezionych w książkach kucharskich i internecie

Twoje zapiski: