puszka.pl - pysznie!

Potrawka a'la meksykańska (pomidorowo-fasolowa z tofu i papryką)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

fasola czerwona - z puszki lub 1/2 szklanki fasoli suchej
fasola biała - jak wyżej
kukurydza - gotowana lub z puszki
ser tofu - ok. 100 g

pomidory - 4 świeże lub puszka
cebula czerwona - 2 sztuki
bazylia
oregano
papryka - 2 sztuki lub papryka marynowana ze słoika
pomidory suszone - ok. 4 sztuk

olej lub oliwa do smażenia - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
mąka - 2 łyżki

Przygotowanie:

Fasolę i kukurydzę odsączamy lub gotujemy odpowiednio wcześniej.

Pomidorki wrzucamy do garnka i dusimy aż się rozgotują, dodajemy półtorej cebuli pokrojonej w kostkę i zioła. Do pomidorków dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut. Dodajemy kukurydzę, fasolkę i pomidorki suszone.

Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z połówką cebuli i sosem sojowym aż stanie się lekko chrupiące po bokach. Dodajemy do reszty, dusimy kilka minut. Mąkę rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Nadesłał(a) Annika, dnia: 2010-12-06 21:35:04.074
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: