puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem ziemniaczano-kukurydziana


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ziemniaki, 500 g
kukurydza, 1 puszka
marchewka, 1 sztuka (mała)
cebula, 1-2 sztuki
olej do podsmażenia cebuli
bulion warzywny ok. 1 litr
sól
pieprz
ew. inne przyprawy

Przygotowanie:

Obrać i pokroić ziemniaki i marchewkę, odcedzić kukurydzę. Obrać cebulę, pokroić drobno i podsmażyć w garnku.

Do garnka z podsmażoną cebulką wlać bulion, rozmieszać, dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa zmiękną (ok. 20 min). Pod koniec dodać odsączoną kukurydzę i przyprawy. Zmiksować.

Można podawać z grzankami, lub po prostu zagryzać chlebem :) Smacznego!
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: Nov 27, 2010
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi z serwisu smaker. pl, przepis podała zielonacytryna

Twoje zapiski: