puszka.pl - pysznie!

Cebulowy krem z dyni


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dynia
cebula
kostka warzywna
masło lub olej do smażenia
sól
ew. inne przyprawy

dodatki:
- bułka pszenna na grzanki
- pestki dyni
- ew. gęsta śmietana

Przygotowanie:

Obrać, wypestkować i pokroić dynię. Cebulę również pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć chwilę cebulę. Po minucie dodać dynię i mieszać przez 2-3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem z kostki - do wysokości warzyw. Gotować do miękkości, po czym przestudzić i zmiksować ręcznym blenderem, doprawić.

Wskazówki i uwagi:

Podawać ze zrumienionymi na tłuszczu kostkami białej bułki, prażonymi pestkami dyni oraz kleksem ze śmietany.
Nadesłał(a) sangria, dnia: 2010-11-17 20:58:48.013
Źródło/autor przepisu: zaserwowana przez mojego tatę

Twoje zapiski: