puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z dyni, ziemniaków i pora

Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

500 g dyni
300 g ziemniaków
3 pory
100 g masła lub olej do smażenia

sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
pół szklanki ubitej śmietanki (można zastąpić mlekiem zwykłym lub roślinnym)

Przygotowanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z ziemniakami. Wlać do garnka 1,5 litra wody, osolić i zagotować. Pory obrać, umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Dynię i ziemniaki włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Na patelni roztopić masło (rozgrzać olej) i na małym ogniu usmażyć w nim pory. Smażyć tak długo, aż wyparuje cały sok, który pory puszczą. Gdy dynia i ziemniaki będą gotowe, zestawić je z ognia i zostawić w wywarze na około 20 minut.

Po upływie tego czasu dodać do wywaru pory i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję kremowej zupy. Doprawić solą i pieprzem, a następnie mocno podgrzać, nie zagotowując. Po odstawieniu z ognia dodać szczyptę utartej gałki muszkatołowej i śmietankę lub mleko.

Podawać bardzo ciepłą, z grzankami.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: