puszka.pl - pysznie!

Ekspresowy sos meksykański

Szybki pikantny sos idealny zarówno do ryżu jak i do makaronu. Powstał w wyniku opróżniania lodówki. Myślę, że na stałe wkroczy do naszego kuchennego repertuaru.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 małe pomidory
puszka czerwonej fasoli w zalewie
duża czerwona papryka i mała żółta
średnia cebula
ok. 5-6 ząbków czosnku

oliwa z oliwek do smażenia
szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
ok. 2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
chilli
papryka słodka

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i 3-4 posiekane ząbki czosnku. Mieszamy pilnując, żeby czosnek się nie przypalił. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, żółtą w cieniutkie paski - jeżeli będą długie trzeba je przekroić jeszcze na pół. Dodajemy do cebuli i czosnku. Podsmażamy kilka minut.

Fasolkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy bieżącą wodą. Wrzucamy do reszty warzyw razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Zalewamy bulionem. Gdy większa część wody wyparuje, dodajemy koncentrat, przyprawy i kolejne 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli wodnista część sosu zbyt szybko nam wyparuje, można dolać troszkę gorącej wody. Ja pod koniec dodałam jeszcze troszkę suszonej pietruszki - wiem, że to nie jest meksykańska przyprawa, ale dodała fajnego smaczku.
Nadesłał(a) dak0ta, dnia: 2010-11-14 20:49:14.455
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: