puszka.pl - pysznie!

Sałatka z roszponki z wędzonym tofu i orzechami włoskimi

Szybka sałatka, którą lubią nawet moi mięsożerni domownicy:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

opakowanie roszponki (zwykle ok. 250 g)
garść orzechów włoskich
opakowanie wędzonego twardego tofu
oliwa do smażenia
czosnek

sos winegret:
oliwa
ocet balsamiczny albo sok z cytryny
sól
pieprz
ewentualnie czosnek

Przygotowanie:

Na suchej patelni podprażyć orzechy.

Tofu pokroić w plastry i podsmażyć na odrobinie oliwy z czosnkiem (można też najpierw podsmażyć pokrojony czosnek, a potem osobno na tej samej oliwie tofu - może się wtedy bardziej zrumienić).

Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Na roszponkę rozłożyć tofu z czosnkiem i posypać prażonymi orzechami włoskimi. Składniki sosu zmieszać i polać sałatkę.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-11-13 12:26:43.597
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: