Smażone ciasteczka dalmackie
Kuchnia chorwacka.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
20 dag mąki pszennej,
3 żółtka,
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
1 łyżka śmietany,
łyżki rumu,
olej do głębokiego smażenia,
cukier puder,
małe opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i uformować z niej kopczyk na stolnicy. Z jajek, łyżki cukru i szczypty soli utrzeć puszystą masę. W mące zrobić zagłębienie, wlać utarte jajka, śmietanę i rum. Wszystko dokładnie wyrobić - ciasto powinno być dosyć zwarte - przykryć i odstawić na pół godziny.
Po pół godzinie ciasto rozwałkować dosyć cienko i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Można również uformować z ciasta wałek i ostrym nożem pokroić go na cienkie plasterki. Gotowe ciastka smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na kolor ciemnozłocisty.
Usmażone i osączone z tłuszczu, jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Twoje zapiski: