puszka.pl - pysznie!

Smażone ciasteczka dalmackie

Kuchnia chorwacka.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

20 dag mąki pszennej,
3 żółtka,
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
1 łyżka śmietany,
łyżki rumu,
olej do głębokiego smażenia,
cukier puder,
małe opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i uformować z niej kopczyk na stolnicy. Z jajek, łyżki cukru i szczypty soli utrzeć puszystą masę. W mące zrobić zagłębienie, wlać utarte jajka, śmietanę i rum. Wszystko dokładnie wyrobić - ciasto powinno być dosyć zwarte - przykryć i odstawić na pół godziny.

Po pół godzinie ciasto rozwałkować dosyć cienko i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Można również uformować z ciasta wałek i ostrym nożem pokroić go na cienkie plasterki. Gotowe ciastka smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na kolor ciemnozłocisty.

Usmażone i osączone z tłuszczu, jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 16, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: