/proporcje np. na tortownicę 23 cm/
200 g gorzkiej czekolady
200 g margaryny, masła roślinnego lub zwykłego masła
150 g cukru
6 jajek
50 g (5 łyżek) mąki ziemniaczanej
polewa: 200 g czekolady
50 g margaryny, masła roślinnego lub zwykłego
wiśnie (np. z likieru) lub, jeśli ktoś woli, coś innego do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Roztopić czekoladę z tłuszczem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić na troszkę, żeby nie było gorące, może być ciepłe.
Oddzielić białka od jajek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec połowę cukru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Do utartych żółtek, ciągle miksując, wlać masę czekoladową i wsypać mąkę. Do masy dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.
Wlać do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy, wsadzić do nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok 45 min. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy gotowe. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać 20 min. i wyjąć z formy. Ciasto powinno być wilgotne w środku.
Polewa: Rozpuścić czekoladę z margaryną, dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Udekorować wiśniami. Według mnie najbardziej pasują wiśnie z likieru, ale tu jest pełna dowolność, co kto lubi.
Nadesłał(a) kamyska,
dnia: 2010-11-07 12:32:36.393
Źródło/autor przepisu: Przemieszane i zmodyfikowane różne przepisy, przetestowane przeze mnie i moją rodzinę.