Sorbet z kiwi
Kuchnia australijska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
6 sztuk dojrzałych owoców kiwi
12-15 dag surowego (nierafinowanego) cukru
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
łyżeczka otartej skórki z cytryny (umytej i sparzonej)
Przygotowanie:
1. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kawałki i zmiksować na puree.
2. Cukier dodać do 250 ml wrzącej wody, rozpuścić, gotować przez pięć minut i ostudzić.
3. Do owoców dodać ostudzony syrop oraz sok i skórkę z cytryny. Wymieszać i wstawić do zamrażalnika.
4. Kiedy sorbet stanie się półpłynny, wyjąć go z lodówki i dokładnie ubić. Wstawić z powrotem - do całkowitego zamrożenia.
Wskazówki i uwagi:
Sorbet można również przyrządzić przy użyciu maszynki do lodów.
Twoje zapiski: