puszka.pl - pysznie!

Spaghetti bolognese z tempehem

Popularne, szybkie i bardzo proste. W spaghetti Tempeh zastępuje wołowinę dzięki czemu to klasyczne danie kuchni włoskiej będzie odpowiednie dla wegan i wegetarian.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

tempeh naturalny GOLD 200 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 pietruszka
2-3 łodygi selera naciowego
2 puszki pomidorów bez skórki
150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)

oliwa do smażenia
sól
pieprz
cukier
liść laurowy
ziele angielskie
oregano
rozmaryn
odrobina gałki muszkatołowej

paczka spaghetti
pęczek natki do posypania

Przygotowanie:

Tempeh rozdrabniamy widelcem i rumienimy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Drobno posiekaną marchew, pietruszkę i seler naciowy również chwilę podsmażamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu 15-20 minut kontrolując gęstość sosu.

Osobno gotujemy makaron al dente. Mieszamy sos z makaronem, obficie posypujemy siekną natką.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z białym pieczywem i sałatą.
Nadesłał(a) Tempeh-Starter, dnia: Nov 2, 2010
Źródło/autor przepisu: przepis własny / tempehservice.com

Twoje zapiski: