puszka.pl - pysznie!

Fasola z ryżem w sosie pomidorowym z czosnkiem, imbirem i cynamonem

Gdy ryż i fasola są już ugotowane, potrawa bardzo szybka do przyrządzenia po powrocie z pracy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

400 g fasoli
listek laurowy
tymianek
150 g ryżu
natka zielona do posypania

sos pomidorowy:
1 cebula
10 g tłuszczu do smażenia
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
mielony imbir
mielony cynamon
sól

Przygotowanie:

Uprzednio namoczoną fasole gotujemy z listkiem laurowym i tymiankiem. Osobno gotujemy ryż.

Na tłuszczu obsmażamy cebulę, dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy. Następnie dodajemy do sosu fasolę i ryż, mieszamy i razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy natką.
Nadesłał(a) euphrasia, dnia: 2010-11-03 22:01:51.465
Źródło/autor przepisu: czasopismo " Wegetarianski Świat" luty 1996

Twoje zapiski: