puszka.pl - pysznie!

Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez)

Powiedzmy że to fasolka po bretońsku. Dla mnie pycha!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 puszki białej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki (w sezonie mogą być świeże)
ew. tofu wędzone
1 średnia cebula

olej do smażenia
pieprz czarny lub zielony, sporo
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
szczypta chili (dla podkręcenia smaku a nie ostrości)
ok. 2,5 płaskiej łyżeczki soli
1,5 płaskiej łyżeczki cukru (dla zrównoważenia smaku)
ew. tymianek lub cząber (sporo - mają genialny aromat)

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy na rumiano. Dodajemy zmiksowane pomidory i ok. 1 szkl. wody, przykrywamy i dusimy od zagotowania 10-15 min., żeby pomidory nabrały odpowiedniego smaku.

Dodajemy przyprawy, odcedzoną z zalewy fasolkę i ew. pokrojone w kostkę tofu wędzone. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10 min. i gotowe. Zajadamy z chlebem.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Nov 1, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: