puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

na każdy kisiel (czyli razy 2):
1/3 szklanki syropu owocowego + 1 i 2/3 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody

kasza manna:
10 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

do dekoracji: wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Robimy pierwszy kisiel (u mnie o smaku kiwi): zagotowujemy wodę z syropem i cukrem, do wrzącej wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i szybko mieszamy.

Tak samo przygotowujemy drugi kisiel (u mnie pomarańczowy). Zostawiamy je, by troszkę ostygły.

W tym czasie robimy kaszę: gotujemy mleko sojowe z cukrem i cukrem wanilinowym. Do wrzącego wsypujemy powoli kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.

Wlewamy do pucharków najpierw pierwszy kisiel (kiwi), później kaszę mannę, na końcu drugi kisiel (pomarańcza). Dekorujemy wiórkami kokosowymi (najlepiej tuż przed podaniem, bo wsiąkają).

Wskazówki i uwagi:

Radzę przygotować deser krótko przed podaniem. Jak postoi sobie z pół dnia, to można zaobserwować zjawisko dyfuzji - kiśle się samorzutnie wymieszają.
Nadesłał(a) moni, dnia: Oct 30, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: