30-50 dkg pieczarek
0,5 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej
zioła prowansalskie
ewentualnie kilka kropli oleju/oliwy
ewentualnie sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy przez kilkanaście minut.
Pieczarki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka, można dodać troszkę oleju. Dodajemy soczewicę i zioła, dusimy przez kilkanaście minut. Potem jeszcze trzeba to ugnieść trochę, rozbełtać tudzież rozmemłać. Proste? Proste :)
Wskazówki i uwagi:
Można oczywiście poczekać aż ostygnie, przepuścić przez blender i znowu podgrzać - wtedy konsystencja będzie bardziej przypominała sos. Jednak zaletą jest tu szybkość przygotowania, więc to chyba nie ma sensu.
Nadesłał(a) ~eRZet,
dnia: 2010-11-01 12:03:21.339
Źródło/autor przepisu: Sos własnego pomysłu, ale jest na tyle prosty, że pewnie ktoś już go wymyślił.