puszka.pl - pysznie!

Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią

W środku zimy smak lata, uzupełniony aromatem wanilii, będzie obłędny :) W tym roku truskawki nie były wybitne - zawierały więcej wody i nie były tak słodkie. Stąd dżem z bananem, który tą słodycz uzupełnia :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5-6 słoików po ok. 330 ml

2 kg truskawek
1 kg bananów jak najbardziej dojrzałych, wręcz przejrzałych (waga ze skórką)
ok. 500 g cukru (lub inna ilość, wg smaku)
sok z jednej cytryny
1 laska wanilii
25 g pektyny owocowej

Przygotowanie:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok (czasami zostawiam owoce w lodówce na całą noc, mam wtedy więcej soku).

Banany obrać za skórek, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, zasypać pozostałym cukrem i wymieszać.
Sok z truskawek zlać, owoce lekko zgnieść, dodać ziarenka wyłuskane z wanilii (rozciąć wzdłuż i zeskrobać nożem) i laskę waniliową (w całości). Zagotować na małym ogniu (gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać).

Dodać banany, wymieszać i nadal gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszając (ok. 45 minut). Dodać pektynę i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Gorący dżem przełożyć do czystych, wyprażonych słoików i zakręcić. Odstawić na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2010-10-30 21:30:38.498
Źródło/autor przepisu: http://twojemoje.blogspot.com/2010/06/dzem-z-tuskawek-i-bananow-pachnacy.html

Twoje zapiski: