Sos warzywno pomidorowy z bakłażanem i soczewicą
Łatwy i szybki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
bakłażan
cukinia
garść zielonej soczewicy
2 cebule
czosnek
przecier pomidorowy
oliwa do smażenia
sól
pieprz
oregano
do tego np. brązowy ryż i kiełki do posypania
Przygotowanie:
Pokroić bakłażana i cukinię w drobną kosteczkę. Do garnka z wodą (mało wody) wrzucić garść soczewicy i pokrojone warzywa. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Podsmażoną cebulkę + wyciśnięty czosnek wrzucić do garnka z pozostałymi warzywami i gotować pod przykryciem ok 10-15 min.
Dodać przyprawy i przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze 5 min.
Wskazówki i uwagi:
Propozycja podania: położyć na talerz brązowy ryż, polać sosem, posypać kiełkami i gotowe:)
Twoje zapiski: