puszka.pl - pysznie!

Piernik ze skórką pomarańczową

Ciasto wychodzi niezbyt słodkie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2,5 szklanki mąki
3 pełniejsze łyżki mąki kukurydzianej + 6 łyżek wody
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka sojowego
0,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
tłuszcz do formy
bułka tarta

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę kukurydzianą z wodą. Dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko sojowe i olej, miksujemy. Wsypujemy kakao, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę i miksujemy całość. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy.

Wlewamy ciasto do małej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę.
Nadesłał(a) moni, dnia: Oct 23, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: