puszka.pl - pysznie!

Sałatka z brokułów z sosem chilli

Kuchnia australijska. Dla tych z niewyparzona buzią ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg brokułów
sól
czarny pieprz
czerwona papryczka chilli (świeża)

sos:
1/3 filiżanki oliwy
2 łyżki jasnego octu winnego
łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/8 łyżeczki grubo mielonej chilli

Przygotowanie:

1. Grubsze łodygi brokułów obrać z włókien i pokroić w skośne, cienkie plasterki. Różę podzielić na drobne (ok. 2,5 cm średnicy) cząstki.
2. Obgotować brokuły w osolonym wrzątku przez 3 minuty, a następnie przelać je zimną wodą i osączyć na sicie. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski przeznaczonej na sałatkę, przykryć i wstawić do lodówki.
3. Do słoika z nakrętką wlać oliwę, ocet i przyprawy. Zakręcić słoik i energicznie potrząsając wymieszać dokładnie składniki sosu.
4. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki brokuły, polać je sosem, delikatnie wymieszać i posypać sałatkę pozbawioną nasion i pokrojoną w pierścionki papryczką chilli.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 13, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: