2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru (tylko w przypadku muffinków na słodko)
nadzienie muffina, np.:
- owoce
- czekolada
- bakalie
- ser żółty
- smażona cebula
- pieczarki
- oliwki
- pestki dyni itp.
przyprawy, np.:
- na słodko: wanilia
- na słono: oregano, pieprz, zioła prowansalskie itp.
Przygotowanie:
Ja zawsze dzielę produkty na suche i mokre. Mieszam składniki w dwóch miskach osobno. Suche w większej misce, bo później składniki mokre dolewam do suchych.
Suche: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Mokre: roztopione masło, jajka, mleko.
Po wymieszaniu suchych i mokrych w swoich miskach, wlewam mokre do suchych. W oryginalnych przepisie napisali, że im szybciej zamieszamy, tym lepiej - nie odkryłam nigdy dlaczego - zawsze wychodzą dobrze.
Po zmieszaniu składników wrzucam nadzienie. Naprawdę można dać do środka wszystko. Moje ulubione: pieczarki podsmażone z cebulą i do środka ser i oliwki, przyprawione oregano i białym pieprzem.
Foremki napełniam tak w 3/4. Wychodzą ładne okrąglutkie.
Piekarnik nastawiam na 190°C. Pieką się tak koło 20 minut. Smacznego :)