puszka.pl - pysznie!

Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)

Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko sojowe miksujemy z solą i cukrem trzcinowym (może być zwykły). Następnie miksując dodajemy powoli - ale bez przesady, nie tak jak przy produkcji majonezu - olej (może być rzepakowy nawet, ja osobiście dodałem olej z pestek winogron). Nie chciałem by śmietanka była zanadto tłusta, wiec dodałem około 1/3 szklanki oleju.

Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny co zagęści śmietankę - w zależności od dodanej ilości soku nawet do konsystencji trwałej wprost na tort.

Wskazówki i uwagi:

Doskonale nadaje się do zup.. nigdy się nie zważy :) Smacznego.
Nadesłał(a) Properek, dnia: 2010-10-18 17:30:19.439
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: