1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko sojowe miksujemy z solą i cukrem trzcinowym (może być zwykły). Następnie miksując dodajemy powoli - ale bez przesady, nie tak jak przy produkcji majonezu - olej (może być rzepakowy nawet, ja osobiście dodałem olej z pestek winogron). Nie chciałem by śmietanka była zanadto tłusta, wiec dodałem około 1/3 szklanki oleju.
Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny co zagęści śmietankę - w zależności od dodanej ilości soku nawet do konsystencji trwałej wprost na tort.
Wskazówki i uwagi:
Doskonale nadaje się do zup.. nigdy się nie zważy :) Smacznego.
Nadesłał(a) Properek,
dnia: 2010-10-18 17:30:19.439
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.