puszka.pl - pysznie!

Soczewica duszona z cebulą i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 czerwonej papryki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę osobno w osolonej wodzie. Kroimy paprykę i cebulę na dosyć duże kawałki, czosnek - drobno. Wrzucamy to do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i łyżeczkę przyprawy warzywnej. Mieszamy, trochę jeszcze dusimy.

Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy całość i dusimy jeszcze parę minut. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Nadesłał(a) moni, dnia: Oct 17, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: