puszka.pl - pysznie!

Chlebek orzechowo-warzywny

Kuchnia australijska. Wbrew temu, co może sugerować nazwa ne jest to chleb pieczony od podstaw, ale chleb robiony z chleba :-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

2 filiżanki pokruszonego, świeżego chleba razowego z pełnymi ziarnami
4 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
3/4 filiżanki posiekanych lub zmielonych orzeszków ziemnych
2 zmiażdżone ząbki czosnku
łyżka utartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka, lekko ubite
pół filiżanki soku pomidorowego

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Natłuścić i wysypać tartą bułką formę o wymiarach około 14 x 20 cm. Przenieść masę do blachy i wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec przez 30 minut. Upieczony chlebek (sprawdzić patyczkiem) wyjąć z formy i podawać pokrojony w plastry.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 14, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: