puszka.pl - pysznie!

Quadrucci con i bisi

Coś w rodzaju risotta, acz z makaronem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

200 g drobnego makaronu
garść zielonego groszku świeżego lub mrożonego
marchewka
gałązka selera naciowego
mała cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1,5 litra bulionu wegańskiego
siekana natka pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, selera i cebulę drobno posiekać, udusić na oleju do miękkości. Wsypać makaron, dodać groszek, wlać bulion i dogotować (ok. 10 minut). Na koniec wsypać zieloną pietruszkę.

Wskazówki i uwagi:

Czasem, jak mi się nie chce, to zamiast żywej marchewki i selera, daję mrożoną posiekaną w słupki włoszczyznę i tez jest ok.
Czasem daję też duży makaron, jak nie mam drobnego, i też jest super.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: Oct 2, 2010
Źródło/autor przepisu: Małgorzata Caprari "Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujacych"

Twoje zapiski: