Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
2 czubate łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży
2,5 szklanki chłodnej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. w temperaturze pokojowej.
Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy we wcześniej nasmarowanych olejem blaszkach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 45-60 min. w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez ok. 25-30 min. Przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu, słonecznika itp. Po wypieczeniu wyjmujemy chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Twoje zapiski: