puszka.pl - pysznie!

Kasza z pesto i żółtym serem

Wymieszałam składniki, które znalazłam u mnie w domu i wyszło coś bardzo pysznego, dlatego się tym z Wami dzielę :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

kasza jęczmienna (1 szklanka)
woda (2 szklanki)
sól (szczypta)
olej, np. ryżowy (2 łyżki)
pesto zielone lub czerwone (2-3 łyżki)
ser żółty (3 plasterki)
kilka listków bazylii do ozdoby

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę z wodą i solą na wolnym ogniu przez 30 minut (cała woda musi zostać przez kaszę wchłonięta). Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze olej. Należy pamiętać, aby cały czas mieszać kaszę, bo łatwo się przypala.

Zdejmujemy ugotowaną kaszę z ognia i dodajemy do niej pesto. Dokładnie mieszamy. Kroimy na drobno ser (a jeśli mamy ser w kostce, a nie w plasterkach, to trochę tego sera ucieramy) i dodajemy do przygotowanej kaszy z pesto.

Kładziemy garnek z kaszą, pesto i serem na wolny ogień i ciągle mieszają czekamy, aż ser się zupełnie rozpuści. Danie jest już gotowe do spożycia. Można je na talerzu przyozdobić listkami bazylii.

Wskazówki i uwagi:

Można zastosować każdą inną kaszę, ale jęczmienna bardzo dobrze się komponuje z pesto.
Nadesłał(a) Darien, dnia: 2010-10-02 23:29:11.391
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: